Αναμνήσεις

Η ιστορία του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Άνω Καλαμακίου (Θεομήτορος)

Η ιστορία του Ναού αρχίζει το 1958. Στο οικόπεδο του λόφου ξεκίνησε η ανέγερση μιας μικρής εκκλησίας, αλλά οι κάτοικοι - αρχικά - αντέδρασαν.

Μετά το 1960 χτίστηκε ένα εκκλησάκι περίπου 80 τετραγωνικά μέτρα, το οποίο υπαγόταν στην ενορία της Αγίας Τριάδας της Αργυρούπολης. Από εκεί ερχόταν ιερείς και τελούσαν τις Ακολουθίες ή, οι κάτοικοι προσκαλούσαν ιερείς. Στις 17 Σεπτεμβρίου του 1963 δημιουργήθηκε η ενορία.

Το 1973, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και ο ιερέας αποφάσισαν να ιδρύσουν έναν καινούργιο ναό, αν και οι κάτοικοι ήταν λίγοι και τα υλικά μέσα επίσης λίγα. Οι κάτοικοι βοήθησαν προσφέροντας προσωπική εργασία. Το 1973, την ημέρα της Αγίας Αικατερίνης, πραγματοποιήθηκε η πρώτη δημοπράτηση του έργου και στις 31 Μαρτίου 1974, τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος του Ναού. Η ανέγερση του Ναού συνεχίστηκε με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση των κατοίκων. Για 17 χρόνια χρησιμοποιήθηκε για την τέλεση των ακολουθιών το ισόγειο τμήμα του Ναού, το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται ως αίθουσα εκδηλώσεων.

Στον υπέργειο Ναό άρχισαν να τελούνται ακολουθίες το 2001 και στις 19 Οκτωβρίου του 2003 έγιναν τα εγκαίνια του Ναού από τον Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κ. Συμεών.

Στη βόρεια είσοδο (επί της οδού Θεομήτορος) βρίσκεται το Παρεκκλήσιο των νεοφανών Αγίων εκ Μυτιλήνης Νικολάου, Ραφαήλ και Ειρήνης.

Πηγή: επίσημο site του Ναού

Διεύθυνση : Θεομήτορος 21, ΄Αλιμος

Σύγχρονη φωτογραφία : Alimos Online