Αναμνήσεις

«Αλιμος-Κολυμβητές», το έργο του γνωστού χαράκτη και ζωγράφου Αλέξανδρου Κορογιαννάκη

Το 1945 ο γνωστός χαράκτης και ζωγράφος Αλέξανδρος Κορογιαννάκης φιλοτέχνησε την παραλία του Αλίμου με δυνατό καλοκαιριάτικο ήλιο, σφοδρό άνεμο, κυματισμό και λουόμενους που απολαμβάνουν τη θάλασσα.

Το έργο του με τίτλο «΄Αλιμος-Κολυμβητές», 1945-51, είναι ελαιογραφία σε hard board 34 χ 41,6 εκ.

Ο Αλέξανδρος ή Αλέκος Κορογιαννάκης (1906-1966) είναι περισσότερο γνωστός για το χαρακτικό του έργο. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Μετά την αποφοίτησή του, ασχολήθηκε συστηματικά με την χαρακτική. Από το 1928 έως το 1939, εργάσθηκε ως σκιτσογράφος σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά. Το 1939 προσλήφθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος για την χάραξη ελληνικών τραπεζογραμματίων. Προκειμένου να ειδικευτεί στην χάραξη τραπεζογραμματίων, μετέβη στην Βιέννη και παρακολούθησε μαθήματα χαλκογραφίας στην εθνική Τράπεζα της Αυστρίας. Το 1942, χάραξε τη Νίκη της Σαμοθράκης στο χαρτονόμισμα των 5000 δραχμών.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ασχολήθηκε και με την σχεδίαση γραμματοσήμων. Εικονογράφησε επίσης πολλά βιβλία. Παράλληλα με την χαρακτική, ασχολήθηκε και με την ζωγραφική. Παρουσίασε έργα του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Τα θέματά του ήταν κυρίως νατουραλιστικές απεικονίσεις του καθημερινού μόχθου, τοπιογραφίες, γυμνά και αναπαραστάσεις αρχαίων θρησκευτικών θεμάτων.

Για το έργο του τιμήθηκε με διάφορα βραβεία.

 

Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος