Αναμνήσεις

Το κόκκινο προειδοποιητικό φως των αεροπλάνων είναι ότι απέμεινε στο λόφο του Αγ. Νικολάου

Το κόκκινο προειδοποιητικό φωτάκι για τα αεροπλάνα στην κορυφή του 5μετρου ιστού, ήταν το πιο ψηλό αντικείμενο στο όμορφο λοφάκι του Αγίου Νικολάου με το εκκλησάκι, που δέσποζε στην περιοχή.

Τώρα πια μοιάζει με συρρικνωμένο γεροντάκι που στέκονται από πάνω του τα 25μετρα μπετονένια παγερά μεγαθήρια, να το κοιτούν «περιφρονητικά» και να «κατασπαράζουν» τη φυσική ομορφιά της περιοχής.

 «Θα σε δω στο εκκλησάκι», λέγανε τα παιδιά των περασμένων δεκαετιών.  Και μαζευόμασταν εκεί κάθε απόγευμα για ατελείωτο παιχνίδι,  τα πιο μικρά παιδιά έκαναν κούνια και τα μεγαλύτερα καθόμασταν στα παγκάκια και βλέπαμε τα αεροπλάνα να περνούν πάνω απ’ τα κεφάλια μας. Ακριβώς πάνω από τον λόφο, κατέβαζαν τις ρόδες για την προσγείωση και τα βλέπαμε να σκίζουν τον ουρανό και να προσγειώνονται στους διαδρόμους του αεροδρομίου.  Ο θόρυβος των αεροπλάνων ήταν μέρος της καθημερινότητάς των κατοίκων του Καλαμακίου. Γνωρίζαμε ποια ώρα περνούσαν τα jumbo και ποια ήταν εκείνα που έκαναν τον πιο εκκωφαντικό θόρυβο.

Τίποτα δεν έχει μείνει στο αγαπημένο μας σημείο που να μας θυμίζει τις ωραίες εποχές. Το πράσινο εξαφανίστηκε από τον λόφο, πολυώροφες πολυκατοικίες έχουν χτιστεί , μία επταώροφη οικοδομή είναι σε εξέλιξη και είναι πράγματι αξιοπερίεργο πως έχει επιτραπεί να γίνουν τόσο ψηλά κτίρια σε ένα τόσο υψηλό σημείο, σ’ έναν λόφο! Το 5μετρο κόκκινο προειδοποιητικό φωτάκι για τ’ αεροπλάνα, είναι μια ειρωνεία τώρα πια, βλέποντας τις πολυκατοικίες που χτίστηκαν τα τελευταία χρόνια και αυτές που χτίζονται ακόμη.
Ελισάβετ Μιτσού