Αναμνήσεις

Ενα δώρο του Ναύαρχου Κουντουριώτη σε έναν Καλαμακιώτη

Ο Δημήτριος Τσόχας,  ήταν γεννημένος το 1870, κάτοικος Καλαμακίου και Πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμακίου.  Εμπορράπτης στο επάγγελμα και Προμηθευτής του Βασιλικού Οίκου.

΄Εραβε και στολές σε σημαίνοντα  πρόσωπα και μεταξύ των κάποτε, έραψε και στολή στον Ναύαρχο  Κουντουριώτη. Διηγούνται πως στη φαρδιά ζώνη της στολής, ο Τσόχας μπροστά, τοποθέτησε μεγάλη σε φάρδος και πλάτος πόρπη. Δεν άρεσε στον Κουντουριώτη, το μεγάλο αυτό σιδερικό. Μα επέμενε ο Τσόχας, ότι ή τη φοράει έτσι τη στολή, ή δεν του την παραδίδει.Τη φόρεσε ο Ναύαρχος και στην Ναυμαχία της ΄Ελλης (στα Δαρδανέλλια)  ένα θραύσμα οβίδας τον πέτυχε ακριβώς στο σημείο της πόρπης κι έτσι γλύτωσε το τρύπημα της κοιλιάς του.  Στους γύρω του κατάπληκτους αξιωματικούς του ο Βενιζελικός Ναύαρχος Κουντουριώτης είπε:«Ο κανάγιας (μπαγαμπόντης) ο ράφτης μου, αν και βασιλικός, μου έσωσε τη ζωή.  (Η στολή εκτίθεται στο μουσείο).  Για τη σωτηρία του ο Κουντουριώτης του χάρισε ένα χειροποίητο μολύβι ασημένιο του δεκάτου ογδόου αιώνα, γαλλικής κατασκευής.

Σαν Πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμακίου ο Δημήτριος Τσόχας, πρωτοστάτησε στην ίδρυση του 1ου Δημοτικού Σχολείου του Καλαμακίου, με τη βοήθεια των φίλων του Ολλανδών αδελφών Φαν Βάϊκ, που δώρισαν για το σκοπό αυτό, την οικοπεδική έκταση. Μα και στο κτίσιμο της εκκλησίας συνέβαλε τα μέγιστα και σ'άλλα κοινωφελή έργα, βοήθησε με τις υψηλές γνωριμίες του και τη δική του οικονομική συμβολή στον τόπο.

Για τις δραστηριότητες του αυτές, το 1962, επί Προεδρίας της Κοινότητας Γ. Σμαράγδη, ονοματίστηκε ο δρόμος μπροστά από το σπίτι του, σε Οδό Δημητρίου Τσόχα (πριν λεγόταν οδός Τηλεμάχου).

Ευχαριστούμε τον απόγονό του, κο Κωνσταντίνο Τσόχα για τις πληροφορίες και για την φωτογραφία.  To χειροποίητο ασημένιο μολύβι βρίσκεται σήμερα στα χέρια του.Ελισάβετ Μιτσού