Αναμνήσεις

Από πού προέκυψε η ονομασία «Άλιμος»

Είμαστε κάτοικοι του Αλίμου.  Πόσα πράγματα όμως γνωρίζουμε για την πόλη μας;

Το όνομα Άλιμος προέρχεται ετυμολογικά από την Ομηρική λέξη "αλς" που σημαίνει θάλασσα στην αρχαία ελληνική γλώσσα ή κόκκο αλατιού, ή από τη λέξη "λιμός" και το στερητικό "α" που σημαίνει αυτός που διώχνει την πείνα. Σύμφωνα με άλλη ερμηνεία, η ονομασία προέρχεται από το θαμνώδες φυτό άλιμος (αλιμιά ή αρμυρήθρα), το οποίο ανήκει στο γένος των χηνοποδιιδών (chenopodiaceae) και φυτρώνει στα παραλιακά υφάλμυρα εδάφη.

Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα, η περιοχή κατοικείται από τη Νεολιθική περίοδο (περίπου στο 5000 π.Χ.) και χαρακτηρίζεται ως παραθαλάσσιος πρωτοελλαδικός οικισμός. Στην αρχαιότητα, ο Άλιμος (ο χώρος του κάτω Καλαμακίου μέχρι και τον ΄Αγιο Κοσμά)  ήταν γνωστός ως Δήμος Αλιμούντος της Λεοντίδος φυλής και αποτελούσε παραλιακό δήμο στα περίχωρα των Αθηνών. Ήταν δε η πατρίδα του Ιστορικού της αρχαιότητας Θουκυδίδη.

Ο Δήμος Αλιμούντος τιμούσε βασικά την θεσμοφόρο Δήμητρα, προστάτιδα της γεωργίας, των θεσμών και της γονιμότητας.

Προς τούτοις γινόντουσαν γιορτές, τα γνωστά «θεσμοφόρια», από τις έγγαμες γυναίκες.  Οι γιορτές πραγματοποιούνταν στα τέλη του Οκτωβρίου, όπου συμμετείχαν γυναίκες από την Αθήνα σε εύθυμες γιορτές, όπου έστηναν σκηνές και διαρκούσαν τρεις ημέρες.  Ο Αριστοφάνης ορμώμενος από αυτές τις γιορτές έγραψε την κωμωδία «Θεσμοφοριάζουσαι».  Το ιερό της Θεάς Δήμητρας βρισκότανε στο Λόφο Πανί.  Στο χώρο εκεί είχε χτιστεί μία παλαιοχριστιανική βασιλική εκκλησία τους Απόστολου Παύλου που καταστράφηκε κατά την Γερμανική Κατοχή από τους Ναζί.