Αναμνήσεις

Μία αεροπορική τραγωδία στο Καλαμάκι την δεκαετία του 1960

Υπάρχει Αλιμιώτης που να μην έχει θαυμάσει την όμορφη έπαυλη-βίλλα που βρίσκεται στην κορυφή του λόγου του Αγ. Νικολάου (στο τέλος της οδού Ανδρούτσου);
 
Η πανέμορφη αυτή βίλλα χτίστηκε την δεκαετία του '50, την εποχή που δεν υπήρχαν άλλα σπίτια τριγύρω , δέσποζε επιβλητικά στην κορυφή του λόφου και ήταν σήμα κατατεθέν του Καλαμακίου. Πολλές ήταν οι ελληνικές ταινίες την δεκαετία του '60, που σκηνές τους είχαν γυριστεί είτε στο εσωτερικό της βίλλας, είτε στον πανέμορφο περιβάλλοντα χώρο-κήπο της.
 
Ένα δυστύχημα, που συνέβη στις αρχές της δεκαετίας του '60, έφερε την βίλλα ακόμη πιο μπροστά στο προσκήνιο. Ένα μικρό ταχυδρομικό αεροπλάνο του αμερικανικού αεροπλανοφόρου που βρισκότανε στον Πειραϊκό όρμο, εκτελώντας πτήση προς το Ελληνικό, παρουσίασεβλάβη και προσπαθώντας να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στους δρόμους Φιλελλήνων και Ανδρούτσου, προσέκρουσε με το ένα φτερό του στο κτήριο όπου στεγαζότανε το Αμερικάνικο Σχολείο και κατέπεσε στην αυτή του σπιτιού της βίλλας όπου και πήρε φωτιά.  Και οι δύο επιβαίνοντες πιλότοι σκοτώθηκαν. (Το Αμερικάνικο Σχολείο, ήταν ακριβώς απέναντι από την βίλλα).
 
Μετά από αυτό το θλιβερό περιστατικό, το Κολλέγιο μεταφέρθηκε στα βόρεια προάστια και σε αυτό το κτήριο μεταφέρθηκαν λίγο αργότερα και στεγάστηκαν τα Εκπαιδευτήρια Χατζηκωνσταντίνου.
 
 
 
Ελισάβετ Μιτσού
 
Φωτογραφία από το δυστύχημα: George Youvris
Φωτογραφία σπιτιού σήμερα: Alimos Online