Αναμνήσεις

Ποιος Καλαμακιώτης δε θυμάται τον "Θανάση";

Οι παλιοί Καλαμακιώτες σίγουρα θα θυμούνται ότι την δεκαετία του '80, όλο το Καλαμάκι ήταν γεμάτο από ταμπέλλες με βέλος, οι οποίες έλεγαν την λέξη «ΘΑΝΑΣΗΣ». 

Δεν ανέφεραν τίποτα άλλο, ήταν άλλωστε αρκετό.

Ο Θανάσης - για όσους είναι πολύ νέοι και δεν γνωρίζουν - ήταν ένα «στοκατζίδικο» ρούχων, με πάρα πολύ φτηνές τιμές και ήταν ιδιαίτερα γνωστό και αγαπητό.

Από όλες τις συνοικίες της Αθήνας, αλλά και της επαρχίας, ερχόντουσαν στο Καλαμάκι για να ψωνίσουν στις πιο οικονομικές τιμές της αγοράς.΄Εβλεπες τον κόσμο να βγαίνει από την πόρτα με τεράστιες σακούλες γεμάτες γυναικεία, αντρικά και παιδικά ρούχα.

Ποιος ήταν όμως ο «Θανάσης»; Ο περίφημος «Θανάσης» ήταν στην πραγματικότητα δύο αδέλφια: Ο Θανάσης και ο Γιώργος Αθανασόπουλος.  Γεννημένοι στην Αθήνα, στον Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών, με καταγωγή από τη Λακωνία.
Το 1959 μετακόμισαν στο ΄Ανω Καλαμάκι. ΄Ηταν η εποχή που η Δωδεκανήσου ήταν ακόμη χωματόδρομος.  Το λεωφορείο από την Αθήνα έφτανε μέχρι τη γωνία Δωδεκανήσου και Βουλιαγμένης.  Το 1976 τα δύο αδέλφια αποφασίσανε να πάρουν το ρίσκο και να ανοίξουν ένα μαγαζάκι που θα πουλούσε ρούχα σε τιμές ευκαιρίας.
Το πρώτο μαγαζί άνοιξε στην οδό Μεσολογγίου 80, στο ΄Ανω Καλαμάκι και το διατηρήσανε για δύο χρόνια.  Βλέποντας ότι η δουλειά πήγαινε καλά, το κλείσανε και ανοίξανε ένα μεγαλύτερο στην Λουκιανού και Παπαζαχαρίου, στην ίδια περιοχή, στην Λουκιανού και Σοφούλη.  Ο κόσμος ερχόταν από όλες τις γωνιές της Αθήνας και από στόμα σε στόμα η φήμη του εξαπλωνόταν. Μετά από 7 χρόνια, ανοίξανε και δεύτερο μαγαζί, εκεί κοντά. Η επιχείρηση έφτασε κάποια εποχή να απασχολεί 40 άτομα.Το 2006 δυστυχώς ο Θανάσης πέθανε και την επιχείρηση κράτησε ο Γιώργος. Η δουλειά  όμως άρχισε να μην πηγαίνει καλά. Το ένα μαγαζί έκλεισε λίγο αργότερα  και το δεύτερο έκλεισε οριστικά το 2015.

Το σίγουρο όμως είναι, ότι ο «Θανάσης» πέρασε μεγάλες δόξες για αρκετά χρόνια!


Ελισάβετ Μιτσού