Πανέμορφη μονοκατοικία που σώζεται ακόμη στο Καλαμάκι.
Το σπίτι έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, και χτίστηκε περίπου το 1890 από την οικογένεια Αναγνωστοπούλου. Στην κατοχή είχε επιταχθεί από τους Γερμανούς και είχε μετατραπεί σε κέντρο επικοινωνιών.
Όταν οι Γερμανοί έφευγαν, διέταξαν να ανατιναχθεί το σπίτι. Τότε οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο γειτονικό ιδιωτικό εκκλησάκι των Ταξιαρχών (που είχε χτιστεί από το ζεύγος Ανδρειώτη το 1923 και σήμερα ανήκει στην κυρία Β.) και έκαναν δέηση για να γλιτώσει το σπίτι από την καταστροφή. Την ώρα της δέησης ήρθε το σήμα στους Γερμανούς για τη μη ανατίναξή του. Ωστόσο, οι ίδιοι γείτονες μετά την αποχώρηση των Γερμανών μπήκαν και λεηλάτησαν το σπίτι.
Μετά τον πόλεμο το σπίτι αγοράστηκε από τη ζωγράφο κ. Κάραλη. Σήμερα ανήκει στην οικογένεια Π., η οποία μάλιστα βρήκε σ’ αυτό κρυμμένους ασυρμάτους των Γερμανών. Το σπίτι χαρακτηρίστηκε διατηρητέο στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Το σπίτι είναι σε άριστη κατάσταση και πάρα πολύ καλά φροντισμένο.
Ελισάβετ Μιτσού
Φωτογραφία: Alimos Online
Πληροφορίες από: Δήμου-Μανδρίκας-Μικρογιαννάκη: «Γνωρίζω τον τόπο μου μέσα από περιβαλλοντικά μονοπάτια»
